Nu e poluat, nu irită mucoasele, fiindcă este total lipsit de alergeni. Temperatura este constantă, iar cristalele de sare din aer, leaga particulele de Ioni pozitivi, astfel aerul din incapere devenind curat si sanatos, oferind acel echilibru de care are nevoie sistemul imunitar.
Inhalarea pe caile respiratorii a aerosolilor salini, nu numai ca ajuta la prevenirea si tratarea unor boli ale sistemului respirator, dar ajuta si in cazul unor probleme legate de alergii, sinuzite, stari de epuizare, stress, insomnii, imunodepresii.
Atentie, cel mai important efect pe care-l are aerul salin este acela de descongestionare şi dezinfectare a mucoasei căilor respiratorii.
In decursul vieții, bacteriile, virușii , diferitele tipuri de ciuperci vor să pătrundă în organismul nostru, astfel provocând infecții .Afectate sunt mai ales persoanele care au imunitatea scăzută.Aerul sărat din saline, ionii negativi emanați în aer ajută la detoxifierea sangelui astfel prevenind răspîndirea inflamațiilor.Aerosolul mărește amplitudinea respirației, fluidifică secrețiile bronșice si ajută sistemul imunitar!
Salinoterapia este un procedeu extrem de simplu de terapie, care nu implica administrarea de medicamente sau suplimente alimentare. Salinoterapia reprezinta, pe de o parte, inhalarea pe caile respiratorii a aerosolilor salini, iar pe de alta parte, absorbtia aerosolilor salini prin intermediul pielii.
Aerosolii sunt microparticule solide, lichide sau gazoase, aflate in suspensie in atmosfera. Acestia pot ramane in atmosfera de la cateva ore pana la durate de ordinul zilelor, saptamanilor sau chiar anilor; durata fiind conditionata de umiditate, temperatura, miscarea aerului, presiune, efectele razelor solare, etc..Aceste microparticule plutesc datorita ciocnirii cu moleculele de aer si de apa din atmosfera, particulele mai mari de un micron se depun pe sol, datorita gravitatiei.
Inhalarea aerosolilor tratează o serie largă de afecțiuni respiratorii, dar și probleme produse de stres (tulburările de somn sau anxietatea).
Curele în salină au rezultate foarte bune pentru pacienții care suferă de astm. Crizele de astm vin pe fondul inflamațiilor de la nivelul căilor respiratorii (acestea se îngustează și produc acea senzație de lipsă de aer, de sufocare), iar aerosolii din saline tocmai asta fac: calmează inflamațiile și contribuie la refacerea mucoaselor respiratorii. Este recomandat tratamentul în salină cât mai devreme în astmul bronșic, pentru că sarea stimulează secreția bronșică și ajută la eliminarea acesteia, iar reducerea inflamațiilor are un efect benefic și asupra tusei.
bronșita asmatiformă
bronsiectazie (fara hemoptizie)
pneumoconioza
traheobronșita cronică
rinita cronică
sinuzita maxilară/cronică
bisinoza
silicoza gr. 1 sau 2
polipoza faringiană
amigdalita cronică
insuficiența respiratorie restrictivă
emfizemul pulmonar
nevroza
starea de oboseală cronică
diverse tipuri de alergii.
Este bine de știut că terapia în salină are și contraindicații, ea nefiind recomandată în următoarele cazuri:
tuberculoză pulmonară
boli infecto-contagioase
hipertensiune arteriala
boala Basedow
cardiopatie cronică ischemică decompensată
infarct miocardic recent
angină pectorală
epilepsie
claustrofobie
status asmaticus
sarcină avansată.
Durata unei cure la salină este recomandată în funcție de afecțiune:
pentru astmatici (depinzând de gradul de manifestare) sunt indicate cel puțin 24 de zile
pentru alte afecțiuni respiratorii, tratamentul ar trebui să dureze minim 2 săptămâni (cu ședințe de 30 – 60 de minute pe zi).